Η ζωή με ένα άτομο με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά

Τί χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχουν οι σχέσεις με άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δούμε καθαρά και να ξεφύγουμε από αυτές τις σχέσεις;

Ξεκινώντας αυτή την συζήτηση για την ζωή και την συνύπαρξη με ανθρώπους που έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν μιλάμε για νάρκισσους και ναρκισσιστικές – κακοποιητικές σχέσεις, δεν αναφερόμαστε μόνο στις συντροφικές σχέσεις. Ένας άνθρωπος με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, ένας σύντροφος, μία φίλη, ένας γονιός, ένας εργοδότης κοκ.

 

Ένας άνθρωπος με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ένα υπερμεγέθες Εγώ, να εστιάζει μόνο στον εαυτό του και στα επιτεύγματά του, να περιστρέφει όλη σας την συζήτηση στις δικές του ανάγκες ή στο πόσο τέλειος και σωστός είναι ο ίδιος και να αποζητά συνεχώς την αναγνώριση και τον θαυμασμό.

 

Πολλές φορές συναντάμε σε αυτά τα άτομα εκρήξεις θυμού και βίας, οι οποίες μπορεί να είναι συχνές και να αναδύονται για ασήμαντη αφορμή. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, υπάρχει πλήρης απουσία μεταμέλειας και ενσυναίσθησης για τα αισθήματα του άλλου ανθρώπου που έγινε αποδέκτης της βίας τους.

 

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά είναι πολύ γοητευτικοί. Όχι απαραίτητα όμορφοι, αλλά έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να τους «κερδίζουν» όλους, να είναι επικοινωνιακοί και να «μαγνητίζουν» όσους είναι γύρω τους.

 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι, πιο έμμεσοι αλλά εξίσου κακοποιητικοί, με τους οποίους μπορεί να εγκλωβίσει άλλους ανθρώπους μέσα σε έναν ιστό υποτίμησης, ελέγχου και αμφισβήτησης.

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία σχέση με έναν γονιό, έναν φίλο ή έναν σύντροφο που μας φέρεται «τοξικά», παίζει με το μυαλό μας και εν τέλει μας κακοποιεί, ακόμα και με μορφές που είναι δύσκολα διακριτές;

Πόσο χειρότερο χρειάζεται να γίνει πριν αντιμετωπίσουμε κατάματα την αλήθεια για αυτή την σχέση μέσα στην οποία είμαστε εγκλωβισμένοι;

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους δεν ταιριάζουμε ή δεν μας δείχνουν ενσυναίσθηση, είναι νάρκισσοι.

 

Το ζητούμενο δεν είναι να «διαγνώσουμε» μια ναρκισσιστική διαταραχή σε ένα πρόσωπο με το οποίο συνδεόμαστε ή σχετιζόμαστε.

 

Το ζητούμενο μας είναι να αναγνωρίσουμε ότι εάν δεν αισθανόμαστε φροντίδα, ασφάλεια, αναγνώριση και σεβασμό σε μια σχέση, έχουμε κάθε δικαίωμα να προσπαθήσουμε να απεγκλωβιστούμε από αυτήν.

 

Τα συναισθήματα μας έχουν αξία και δεν χρειάζεται να τα δικαιολογήσουμε ή να τα εγκρίνουν άλλοι, πέρα από εμάς!

 

Εάν υπάρχουν στη ζωή μας άνθρωποι που αδιαφορούν για τα συναισθήματά μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε πόνο ή/και ντροπή με τον τρόπο που συμπεριφέρονται σε εμάς, τότε αυτή μάλλον δεν είναι μια υγιής σχέση.

 

Οι αξίες μας και τα όνειρά μας για τη ζωή, μπορούν να γίνουν φάρος ώστε να μπορέσουμε να φωτίσουμε το πώς θέλουμε να είναι δομημένες οι σχέσεις μας. Να το αναγνωρίσουμε και να το διασφαλίσουμε για τον εαυτό μας.

 

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τους άλλους ανθρώπους. Χρειάζεται να ζήσουμε εμείς τη ζωή μας σύμφωνα με τις δικές μας αξίες, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.

 

Το αίσθημα πληρότητας δεν χρειάζεται να βιωθεί μέσα από την σχέση με έναν άλλον άνθρωπο. Η πληρότητα, ο σεβασμός, η αγάπη, είναι δώρα που μπορούμε να τα χαρίσουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

 

Εάν βιώνεις εσύ αυτή την κατάσταση, ζήτησε στήριξη και βοήθεια από κάποιον ειδικό ή έναν δικό σου άνθρωπο, που εμπιστεύεσαι.

Κοινοποιούμε, ώστε να φτάσει το μήνυμα παντού, σε όσα πλάσματα μπορεί να το χρειάζονται και στηρίζουμε την προσπάθειά τους με το να τους πιστέψουμε και να είμαστε δίπλα τους.

Γινόμαστε το υποστηρικτικό δίκτυο που χρειάζονται για να απεγκλωβιστούν!

Διαβάστε επίσης