Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους είναι η θεραπευτική συνθήκη στην οποία συμμετέχει η θεραπεύτρια και ένα ζευγάρι, παντρεμένο ή μη. Στόχος στη θεραπεία ζεύγους είναι να δημιουργηθεί μέσα στη συνεδρία ο χώρος ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να μοιραστεί με ασφάλεια σκέψεις και συναισθήματα, πληγές και απωθημένα, αλλά και όνειρα και ελπίδες και όλα αυτά με έναν τρόπο όπου η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο μέλη, ρέει φυσικά και χωρίς εμπόδια.

Τα περισσότερα ζευγάρια όταν φθάνουν να ζητήσουν βοήθεια από μια θεραπεύτρια, συνήθως επιζητούν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους ή να βρουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα ώστε να αποκτήσουν μια πιο αρμονική ζωή, προσανατολισμένη στον σεβασμό και την αγάπη. Αυτή η αγάπη για την οποία τόσο συχνά μιλάμε είναι τόσο ζωτικής σημασία για το ζευγάρι κι όμως πολλές φορές «χάνεται» ή κρύβεται με την πάροδο των χρόνων κάτω από δυσκολίες στην επικοινωνία, δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς, λόγια και πράξεις που πληγώνουν, λάθη, απογοητεύσεις, απωθημένα, παρεξηγήσεις ή και παρεμβολές τρίτων.

Όταν τα ζευγάρια μιλάνε για τη σχέση τους, για την πιθανότητα να χάσουν την πολύτιμη σχέση τους, μιλάνε συνήθως με όρους ζωής ή θανάτου. Πολλώ δε μάλλον, όταν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο να τερματιστεί η σχέση ή ο γάμος τους, βιώνουν την ολοκληρωτική συντριβή και ένα αίσθημα προσωπικής αποτυχίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τί είναι αυτό το τόσο πολύτιμο που αν χαθεί, χάνεται για το άτομο ο σκοπός, η χαρά, η ελπίδα, η ίδια η προοπτική να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή;

Η αλήθεια είναι ότι η οδύνη που βιώνουν τα ζευγάρια όταν ο γάμος τους κλυδωνίζεται, είναι καταλυτική, συγκλονιστική και αβάσταχτη. Οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα μέρη του κόσμου, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, έχουν την βαθιά και αναπόδραστη ανάγκη να συνάπτουν δεσμούς. Και είναι τόσο περίπλοκα δομημένες οι ζωές μας – ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες-, τόσο ανίσχυρα έως ανύπαρκτα τα υποστηρικτικά μας δίκτυα, τόσο εντατικοποιημένοι οι ρυθμοί ζωής και εργασίας, που τα ζευγάρια βιώνουν μια τρομακτική πίεση να επιτελέσουν ρόλους ο ένας για τον άλλον που άλλοτε θα πραγματώνονταν από πολλά άλλα μέλη της οικογένειας ή του στενού φιλικού και κοινωνικού κύκλου. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος που τα ζευγάρια σήμερα επιφορτίζονται με τρομακτικό βάρος και ευθύνη και ταυτόχρονα όταν απειλείται η σχέση, αυτή η κατάσταση βιώνεται ως απόλυτα καταστροφική.

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχουν κάποιες από τις βασικές δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν τους συντρόφους στην θεραπεία ζεύγους. Οι δυσκολίες στη επικοινωνία είναι ένας ακόμη λόγος. Μιλώντας λοιπόν για την επικοινωνία του ζευγαριού, εννοούμε τη λεκτική αλλά και την μη λεκτική επικοινωνία των συντρόφων, την εκφορά των σκέψεων και των συναισθημάτων, το πώς αισθάνεται το ίδιο το άτομο για τον εαυτό του και την/τον σύντροφό του, την έκφραση της επιθυμίας, του παράπονου, του θυμού, της τρυφερότητας κοκ. Για να είναι εποικοδομητική η επικοινωνία, χρειάζεται το μήνυμα να είναι σαφές και να μπορέσει να ακουστεί από την άλλη πλευρά. Αντίστοιχα η άλλη πλευρά χρειάζεται να ακούσει και να κατανοήσει το μήνυμα και ως προς το περιεχόμενό του αλλά και ως προς την πρόθεσή του και να ανταποκριθεί με ένα αντίστοιχο μήνυμα που διευκολύνει τη ροή της πληροφορίας και του συναισθήματος, χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια ή προβλήματα.

Πέρα όμως από τις τραυματικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι ή από την προσπάθεια που κάνουν οι σύζυγοι ώστε να μην οδηγηθούν στο διαζύγιο, τα ζευγάρια σήμερα ζητάνε υποστήριξη και βοήθεια μέσω της θεραπείας ζεύγους για πολλούς λόγους ακόμη. Άλλοτε η αποξένωση, οι ισορροπίες που αλλάζουν μετά τον ερχομό των παιδιών στη ζωή του ζευγαριού ή οι μεταβολές που γίνονται στη ζωή τους μετά από σημαντικές αλλαγές, άλλες φορές η ανάγκη για ανανέωση και επαναπροσδιορισμό των κοινών στόχων και της κοινής τους πορείας και άλλες φορές ένα ειρηνικό και με σεβασμό διαζύγιο ως λύση για την ευημερία όλων των μελών της οικογένειας. Όλα τα παραπάνω και οτιδήποτε άλλο αφορά τον μικρόκοσμο δύο συντρόφων, μπορεί να διερευνηθεί και να συζητηθεί μέσα στη θεραπεία ζεύγους.

Πλέον βλέπουμε όλο και περισσότερα ζευγάρια να απευθύνονται σε θεραπευτές μετά την απόφαση να τερματίσουν τον γάμο τους. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει καμία επιθυμία να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή ως ζευγάρι, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν παιδιά, η αποκατάσταση της επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο πρώην συντρόφους είναι επιβεβλημένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών και των διαφωνιών που επιφέρουν συγκρούσεις. Πολλές φορές μάλιστα χρειάζεται να δούμε μαζί πώς θα επικοινωνηθεί στα παιδιά η απόφαση των γονιών να χωρίσουν, αλλά και πώς μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς τον ψυχικό πόνο των παιδιών, τον θυμό, τον φόβο, την στεναχώρια που επιφέρει η νέα πραγματικότητα της οικογένειας.

Ως θεραπεύτρια, φροντίζω ώστε ο χρόνος να μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στους δύο συντρόφους, να εκφράζονται και να ακούγονται και οι δύο χωρίς όμως να «συμμαχώ» με κανέναν από τους δύο. Η στάση μου ως θεραπεύτρια ενός ζευγαριού είναι να φροντίσω τη σχέση, την δυάδα και όχι να την διασπάσω εκφέροντας προσωπικές απόψεις ή γνωμοδοτώντας για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Οι ερωτήσεις μου και η προσπάθεια κατανόησης και διερεύνησης της ιδιαίτερης και μοναδικής πραγματικότητας που ζει το ζευγάρι, έχουν ως στόχο να φωτίσουμε πλευρές της σχέσης που μέχρι πρότινος ήταν αθέατες και να φέρουμε στην επιφάνεια λύσεις και πιθανότητες που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι.

Κάποιες φορές, όταν διερευνάμε την πραγματικότητα του ζευγαριού, αναδύονται πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η βία και η κακοποίηση – σωματική, ψυχολογική ή και συναισθηματική. Σε αυτό το σημείο της θεραπείας επανεξετάζουμε κατά πόσο είναι εφικτό ή επιθυμητό από τα μέλη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε θεραπευτικά με το ζευγάρι στον πυρήνα της θεραπείας ή χρειάζεται να συνεχίσουν οι σύντροφοι πρωτίστως με την ατομική τους θεραπεία. Κι εδώ μπορούμε να έχουμε πολλά διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα, με διαφορετικούς θεραπευτές για το κάθε μέλος ή με την συνύπαρξη και των δύο θεραπευτών στην θεραπεία του ζευγαριού κ.α.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζευγάρι είναι αυτό που θα καθορίσει την έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας. Ως θεραπεύτρια πολλές φορές θα χρειαστεί να ανακατευθύνω την συζήτηση ή να καθοδηγήσω στο πώς μπορούν να επικοινωνούν οι σύντροφοι μεταξύ τους, όμως οι αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης και οι ισορροπίες που θα βρουν τελικά τα μέλη μεταξύ τους, είναι στο δικό τους πεδίο δράσης.

Παραδείγματα ζητημάτων που διερευνούμε συνήθως στη θεραπεία ζεύγους:

  • Σοβαρά προβλήματα υγείας
  • Δυσκολίες αναπαραγωγής / υπογονιμότητα
  • Τραύματα και πληγές από το παρελθόν
  • Επαναπροσδιορισμός σχέσης και επανακαθορισμός κοινών στόχων
  • Απιστία / εξωσυζυγικές σχέσεις
  • Διαζύγιο / χωρισμός
  • Συχνές συγκρούσεις
  • Εχθρότητα / θυμός
  • Σημαντικές αλλαγές για το ζευγάρι
  • Αποξένωση / συναισθηματική απομάκρυνση
  • Έλλειψη επικοινωνίας
  • Έλλειψη ερωτικής επαφής

Πάντα κοντά σας

Συμπληρώστε την φόρμα και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!