Συμβουλευτική Γονεϊκότητας

Όσες είναι οι οικογένειες σε αυτόν τον κόσμο, άλλες τόσες είναι και οι ξεχωριστές και ιδιαίτερες ανάγκες τους, τα προβλήματά τους, οι συνθήκες ζωής τους, οι δυναμικές που έχουν αναπτύξει στις μεταξύ τους σχέσεις, τα τραύματά τους και οι πληγές τους από το παρελθόν.

Στα χρόνια που ασκώ την συμβουλευτική γονέων, έχω ακούσει κάθε είδους πρόβλημα να ανησυχεί ή να τρομάζει νέους ή και πιο «έμπειρους» γονείς. Ανησυχίες για το τί είναι φυσιολογικό στην ανάπτυξη του παιδιού τους και τί όχι, αδέρφια που μαλώνουν, παιδιά που χτυπάνε στην παιδική χαρά, νήπια που δεν τρώνε ικανοποιητικά ή δεν κοιμούνται αρκετά ή συνεχόμενα, tantrums που οι γονείς δεν μπορούν να τα σταματήσουν ή να τα διαχειριστούν με κανέναν δοκιμασμένο τρόπο, προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, γονείς που έχουν διαφορετικό στυλ ανατροφής και δεν μπορούν να βρουν σημεία σύγκλισης, φωνές, τιμωρίες, ματαιώσεις από όλες τις πλευρές…

Όσο ιδιαίτερες και ξεχωριστές κι αν είναι οι συνθήκες και τα προβλήματα κάθε οικογένειας, όλοι οι γονείς που με έχουν πλησιάσει ζητώντας υποστήριξη στον γονεϊκό τους ρόλο, κάνουν όνειρα κοινά για τα παιδιά τους. Να είναι ευτυχισμένα, να γίνουν ανεξάρτητα, να γίνουν καλοσυνάτοι, ευγενικοί άνθρωποι, να είναι ώριμα και υπεύθυνα στη ζωή τους, να έχουν σεβασμό και ενσυναίσθηση για τους άλλους. Να ακούνε τους άλλους αλλά να μπορούν να λένε όχι και να θέτουν τα όριά τους.

Και εκεί ακριβώς βρίσκεται ο πυρήνας της θετικής διαπαιδαγώγησης, της ήπιας γονεϊκότητας, του να μεγαλώνουμε παιδιά με σεβασμό, αγάπη, ενσυναίσθηση. Πολλές φορές είναι δύσκολο έως και άδικο να έχουμε την προσδοκία από τον εαυτό μας να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας εύκολα και φυσικά, με έναν τρόπο όμως που λίγο έως πολύ μας είναι «ξένος» ή καινούριος ή έστω δεν είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με αυτόν. Στη συμβουλευτική γονεϊκότητας λοιπόν, θα δούμε τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό. Άλλοτε τις μεθόδους και τις τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτόν τον τόσο σπουδαίο ρόλο που καλούμαστε να επιτελέσουμε και άλλοτε θα αγκαλιάσουμε το συναίσθημά μας, το τραύμα μας, θα αναγνωρίσουμε την δυσκολία μας και θα αφεθούμε στην αγάπη που έχουμε για τα παιδιά μας να μας καθοδηγήσει, να μας δώσει κίνητρο, να βρούμε ξανά την ελπίδα μας και να πορευτούμε με βάση τις αξίες μας και τα όνειρά μας για τη ζωή.

Στη συμβουλευτική γονεϊκότητας η θεραπεύτρια συχνά προσφέρει μια άλλη οπτική της πραγματικότητας, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους γονείς που επιθυμούν να κάνουν αλλαγές. Όταν αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε διαφορετικά τις δυσκολίες του παιδιού, φροντίζοντας τις ψυχοσυναισθηματικές του ανάγκες, τότε βλέπουμε και αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού, ως φυσική εξέλιξη πλέον της φροντίδας μας.

Οι παρεμβάσεις της θεραπεύτριας, αφορούν συνήθως το πλαίσιο των αλλαγών που καλούνται να κάνουν οι γονείς. Άλλες φορές, ίσως χρειαστεί να δοθούν συγκεκριμένες συμβουλές, όμως κατά κύριο λόγο εξετάζουμε μαζί την μοναδική και ξεχωριστή πραγματικότητα της οικογένειας, βρίσκουμε πιθανές εξηγήσεις πίσω από συμπεριφορές του παιδιού που μας προβληματίζουν, εξηγήσεις διαφορετικές από αυτές που έβρισκαν μέχρι πρότινος οι γονείς και αναζητάμε λύσεις και παρεμβάσεις που να «δουλεύουν» για την συγκεκριμένη οικογένεια. Καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε μια στενά συνδεδεμένη σχέση μεταξύ του, οι αλλαγές που θα κάνουν οι γονείς, θα επιφέρουν αλλαγές και στα παιδιά τους, στην συμπεριφορά τους και στην ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση.

Πάντα κοντά σας

Συμπληρώστε την φόρμα και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

Παρά τις πρακτικές ή τις ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες που ανακύπτουν, παρά το χάσμα στην επικοινωνία που μπορεί να αναδύεται συχνά, παρά τα τραύματα από το παρελθόν που εμφανίζονται σαν σκελετοί στη ντουλάπα και μας τρομάζουν, είναι εφικτό να εμπιστευθούμε το παιδί μας και την διαδικασία, να αφεθούμε στην αγάπη και να μάθουμε ξανά από την αρχή να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τον γονεϊκό μας ρόλο και να αναγνωρίσουμε ότι το παιδί μας κατέχει όλο το δυναμικό για να αναπτυχθεί σε έναν υπέροχο, μοναδικό άνθρωπο, όπως ακριβώς είναι ήδη.

Όταν μιλάμε λοιπόν για συμβουλευτική γονέων, δεν αναζητάμε λύσεις και τρόπους ανεδαφικούς, που μπορούν να εφαρμοστούν μόνο κάτω από ιδανικές συνθήκες ή σε οικογένειες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Όταν μιλάμε για συμβουλευτική γονέων, κοιτάμε τις συνθήκες ζωής της κάθε οικογένειας, φροντίζουμε τις ανάγκες όλων, ενδυναμώνουμε τους γονείς για να κάνουν γενναίες αλλαγές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και στοχεύουμε σε αυτό που είναι επιθυμητό και ρεαλιστικό για όλα τα μέλη.

Παρά λοιπόν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η εκάστοτε οικογένεια, είναι εφικτό να αναθρέψουν οι γονείς τα παιδιά τους χωρίς αναχρονιστικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης, χωρίς φωνές, απειλές και τιμωρίες. Χωρίς σχέσεις εξάρτησης που διέπονται από τον φόβο και την ανάγκη. Ακόμα κι αν έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν πρακτικές που δεν μας ταιριάζουν και πληγώνουν εμάς και τα παιδιά μας, ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε, να επανορθώσουμε, να αναπτυχθούμε μαζί!

Η ήπια γονεϊκότητα μας μαθαίνει πώς να ζούμε αρμονικά με τα παιδιά μας, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Μαθαίνουμε πώς να αφήνουμε πίσω μας πρακτικές που μας οδηγούν στο να εξουσιάζουμε τα παιδιά μας και πορευόμαστε σε δρόμους όπου μας δείχνουν πώς να καθοδηγούμε τα παιδιά μας. Ώστε να μπορούμε να ζούμε μια ζωή γεμάτη στοργή, αμφίπλευρη κατανόηση, ευτυχία και αγάπη.