Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η ομαδική θεραπεία, είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας, τουλάχιστον ισότιμη με την ατομική ψυχοθεραπεία σε ό,τι αφορά τη δύναμή της να παρέχει ουσιαστικά οφέλη.

Η διαπροσωπική αλληλεπίδραση στο εδώ και τώρα παίζει αποφασιστικό ρόλο για την αποτελεσματικότητα της ομαδικής θεραπείας. Η αληθινά δραστική θεραπευτική ομάδα παρέχει πρώτα από όλα έναν στίβο, μέσα στον οποίον οι θεραπευόμενοι μπορούν να διαδράσουν ελεύθερα με τους άλλους, στη συνέχεια τους βοηθάει να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τί δεν πάει καλά στις αλληλεπιδράσεις τους και τελικά τους καθιστά ικανούς να αλλάξουν αυτά τα δυσπροσαρμοστικά μοτίβα.

Το φυσικό πλαίσιο

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται είτε στο γραφείο της θεραπεύτριας, παρέχοντας έναν χώρο ζεστό, ασφαλή και άνετο που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την απουσία περισπάσεων, είτε εξολοκλήρου στον διαδικτυακό χώρο του Zoom, για τα μέλη που βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης. Στις ομάδες που συναντιούνται σε φυσικό χώρο τα μέλη κάθονται σε έναν κύκλο, ώστε όλα τα μέλη να μπορούν να βλέπουν το ένα το άλλο. Για τις διαδικτυακές ομάδες, το κάθε μέλος ξεχωριστά, οφείλει να έχει ή να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο θα έχει σταθερή σύνδεση ίντερνετ, ιδιωτικότητα και να μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα πάντα με ανοιχτή κάμερα και μικρόφωνο.

Κλειστές ομάδες

Οι ομάδες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο έτος, είναι όλες κλειστού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που ξεκινάει μία ομάδα, κλείνει τις πόρτες της για καινούρια μέλη πέρα από τις 2 ή 3 πρώτες συναντήσεις και συναντιέται για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Οι κλειστές ομάδες αποτελούν ομάδες βραχείας θεραπείας που συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα για έξι έως εννέα μήνες.

Διάρκεια και συχνότητα των συναντήσεων

Η διάρκεια της κάθε θεραπευτικής συνάντησης για την ομάδα είναι 2 ώρες. Οι συναντήσεις γίνονται σε σταθερή μέρα και ώρα και σε εβδομαδιαία βάση για όλη την διάρκεια της προκαθορισμένης διάρκειάς τους. Για πολλούς μπορεί να φαντάζει δύσκολη η δέσμευση σε μια θεραπευτική διεργασία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ενδείξεις όμως στηρίζουν την υπόθεση ότι η διάρκεια της θεραπείας ασκεί μεγαλύτερη επίδραση από ότι ο αριθμός των θεραπειών. Η μεταβίβαση της μάθησης είναι επίπονη και απαιτεί συγκεκριμένη ποσότητα χρόνου που δεν επιδέχεται μείωση. [1]

Το μέγεθος της ομάδας

Το μέγεθος κάθε διαδραστικής θεραπευτικής ομάδας, είναι 7 με 8 μέλη. Αυτό το όριο εξυπηρετεί δύο πολύ κεντρικούς σκοπούς. Αφενός η ομάδα να έχει αρκετά μέλη ώστε να μπορεί να υπάρχει διάδραση, πράγμα που συμβάλει και στην συνοχή της ομάδας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να αλληλεπιδράσουν και να αναλύσουν την αλληλεπίδραση τους με μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων. Αφετέρου, το ανώτατο όριο στα μέλη της ομάδας εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει πάντα αρκετός διαθέσιμος χρόνος για την επεξεργασία των προβλημάτων του κάθε μέλους.

Η προετοιμασία για την θεραπευτική ομάδα

Πριν από την έναρξη της θεραπευτικής ομάδας, διενεργούνται κάποιες συναντήσεις με τα υποψήφια μέλη. Οι συναντήσεις αυτές είναι συνήθως δύο με τρεις και στόχο έχουν την κατάλληλη επιλογή των υποψηφίων για την σύνθεση της εκάστοτε ομάδας.

Ταυτόχρονα, σκοπός των ατομικών συνεδριών πριν από την ομάδα είναι να οικοδομηθεί μια θεραπευτική συμμαχία. Συχνά το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στα μέλη είναι η αμοιβαία τους ταύτιση με ένα πρόσωπο το οποίο μοιράζονται: την θεραπεύτρια.

Οι πιο σημαντικοί στόχοι όμως της προετοιμασίας των υποψηφίων για την ομαδική θεραπεία, είναι:

  • να ξεκαθαρίσουν τα μέλη τις παρανοήσεις και τους μη ρεαλιστικούς φόβους και προσδοκίες
  • να προβλέψουν και να μειώσουν την ανάδυση προβλημάτων κατά την ανάπτυξη της ομάδας
  • να λάβουν οι θεραπευόμενοι μια γνωστική δομή που διευκολύνει την αποτελεσματική συμμετοχή τους στην ομάδα
  • να δημιουργήσουν ρεαλιστικές και θετικές προσδοκίες για την ομαδική θεραπεία.[2]

Οι Αρχές των θεραπευτικών ομάδων

Οι θεραπευτικές Αρχές όπως σταχυολογήθηκαν από τον Irvin Yalom και τους συνεργάτες του μέσα από πολλές δεκαετίες κλινικού έργου και έρευνας, συνοψίζονται στα εξής 11 κεντρικά σημεία. Αυτά αποτελούν τον πυρήνα που διαπνέει όλη την θεραπευτική διαδικασία με τις διαλεκτικές θεραπευτικές ομάδες.

1. Ενστάλαξη ελπίδας

Ήδη από την προετοιμασία για την ένταξη στην ομάδα, οι θεραπευτές ενισχύουν τις θετικές προσδοκίες, διορθώνουν τις αρνητικές προκαταλήψεις και εξηγούν με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα τις ιαματικές δυνατότητες της ομάδας.

Οι θεραπευτικές ομάδες ταυτόχρονα αποτελούνται από άτομα τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της θεραπευτικής τους εξέλιξης. Αυτή η επαφή με διαφορετικά μέλη, συχνά με παρόμοια προβλήματα, που μπορεί να έχουν βελτιωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα

από το θεραπευτικό τους ταξίδι, δίνει ελπίδα στο άτομο για ανακούφιση, αξιοπρέπεια και σύνδεσμο με τους άλλους.

2. Καθολικότητα

Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στη θεραπεία με την ανησυχητική σκέψη ότι είναι μοναδικοί στη δυστυχία τους, ότι μόνο εκείνοι έχουν προβλήματα, σκέψεις, παρορμήσεις και φαντασιώσεις που είναι τρομακτικά ή απαράδεκτα. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι πολλοί θεραπευόμενοι βρίσκονται σε ακραία κοινωνική απομόνωση.

Στη θεραπευτική ομάδα, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια, η διάψευση των αισθημάτων μοναδικότητας του θεραπευόμενου είναι μια μεγάλη πηγή ανακούφισης.

3. Μετάδοση πληροφοριών

Κάτω από τον γενικό τίτλο «μετάδοση πληροφοριών» συμπεριλαμβάνονται οι διδακτικές οδηγίες που παρέχονται από τους θεραπευτές για την ψυχική υγεία, την ψυχική ασθένεια, και τα γενικά ψυχοδυναμικά, καθώς και οι συμβουλές, οι προτάσεις ή η άμεση καθοδήγηση που δίνουν είτε ο θεραπευτής είτε τα άλλα μέλη της ομάδας.

4. Αλτρουισμός

Στις θεραπευτικές ομάδες, οι θεραπευόμενοι κερδίζουν δίνοντας, όχι μόνο επειδή λαβαίνουν βοήθεια ως μέρος της αμοιβαίας ακολουθίας του δούναι και λαβείν, αλλά ωφελούνται και από κάτι που είναι εγγενές στην πράξη του δοσίματος. Πολλοί ασθενείς που ξεκινούν θεραπεία είναι αποκαρδιωμένοι και τους διακατέχει μια βαθιά αίσθηση ότι δεν έχουν τίποτα αξιόλογο να προσφέρουν τους άλλους. Θεωρούσαν πάντα τον εαυτό τους βάρος και η ανακάλυψη ότι μπορούν να είναι σημαντικοί για τους άλλους είναι μια αναζωογονητική εμπειρία, η οποία τονώνει την αυτοεκτίμησή τους.

5. Διορθωτική ανασύσταση της πρωτογενούς ομάδας της οικογένειας

Η μεγάλη πλειονότητα των θεραπευόμενων που μπαίνουν σε ομάδες, έχουν ως υπόβαθρο μια σαφώς μη ικανοποιητική εμπειρία από την πρώτη και πιο σημαντική ομάδα τους: την πρωτογενή οικογένεια.

Το σημαντικό δεν είναι να ξαναζήσει κανείς τις πρώιμες οικογενειακές συγκρούσεις, αλλά να τις ζήσει επανορθωτικά. Για πολλά μέλη ομάδων, λοιπόν, το να επιλύουν τα προβλήματα με τους θεραπευτές και με τα υπόλοιπα μέλη ισοδυναμεί με τη θεραπευτική διεργασία εκκρεμοτήτων που χρονολογούνται πολύ παλιά.

6. Ανάπτυξη τεχνικών κοινωνικοποίησης

Η κοινωνική μάθηση – η ανάπτυξη των βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων – είναι ένας θεραπευτικός παράγοντας που λειτουργεί σε όλες τις θεραπευτικές ομάδες.

Για άτομα που δεν έχουν στενές προσωπικές σχέσεις η ομάδα συχνά αντιπροσωπεύει την πρώτη τους ευκαιρία να λάβουν σωστή ανατροφοδότηση.

7. Μιμητική συμπεριφορά

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι θεραπευτές ομάδων επηρεάζουν τα επικοινωνιακά μοτίβα μέσα στις ομάδες τους λειτουργώντας ως πρότυπα συγκεκριμένων συμπεριφορών,

όπως είναι για παράδειγμα η αυτοαποκάλυψη ή η υποστήριξη. Η μιμητική διαδικασία είναι πιο διάχυτη μέσα στις ομάδες: οι θεραπευόμενοι μπορούν πέρα από τον θεραπευτή να μιμηθούν κάποια γνωρίσματα των άλλων μελών της ομάδας. Τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν παρατηρώντας πως χειρίζεται τα προβλήματά του το κάθε άλλο μέλος.

8. Διαπροσωπική μάθηση

Η θεραπεία προσανατολίζεται προς τη διόρθωση των διαπροσωπικών διαστρεβλώσεων, δίνοντας στον άνθρωπο τη δυνατότητα να κάνει μια πιο πλήρη ζωή, να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες με άλλους ανθρώπους και να παίρνει διαπροσωπικές ικανοποιήσεις στο πλαίσιο ρεαλιστικών, αμοιβαία ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων. Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία δημιουργεί μια ικανότητα ελέγχου της διαπροσωπικής μας συμπεριφοράς, τέτοια ώστε ο θεραπευόμενος να μπορεί να αντιδρά με ένα διευρυμένο, ευέλικτο, ενσυναισθητικό και πιο προσαρμοστικό ρεπερτόριο συμπεριφορών, αντικαθιστώντας τους φαύλους κύκλους με άλλους πιο δημιουργικούς.

9. Συνεκτικότητα της ομάδας

Η συνεκτικότητα αναφέρεται εξ ορισμού στην έλξη που τα μέλη αισθάνονται προς την ομάδα τους και προς τα υπόλοιπα μέλη. Τα μέλη μιας συνεκτικής ομάδας αποδέχονται το ένα το άλλο, είναι υποστηρικτικά και τείνουν να διαμορφώσουν ουσιαστικές σχέσεις μέσα στην ομάδα. Μέσα σε συνθήκες αποδοχής και κατανόησης οι θεραπευόμενοι θα είναι πιο πρόθυμοι να εκφραστούν και να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, να συνειδητοποιήσουν και να ενσωματώσουν κάποιες πλευρές του εαυτού τους που ως τώρα δεν τις αποδέχονταν, και να σχετίζονται βαθύτερα με τους άλλους.

10. Κάθαρση

Η κάθαρση αναλαμβάνει πάντα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία και σχετίζεται με περίπλοκο τρόπο με την συνεκτικότητα. Η κάθαρση είναι πιο χρήσιμη όταν έχουν διαμορφωθεί υποστηρικτικοί δεσμοί μέσα στην ομάδα. Αντίστροφα, η έντονη έκφραση συναισθημάτων προωθεί την ανάπτυξη της συνεκτικότητας: τα μέλη που εκφράζουν ισχυρά συναισθήματα το ένα προς το άλλο και επεξεργάζονται τα συναισθήματα αυτά με ειλικρίνεια θα αναπτύξουν στενούς αμοιβαίους δεσμούς.

11. Υπαρξιακοί παράγοντες

Στους υπαρξιακούς παράγοντες εντάσσονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη – με την αναμέτρησή μας με την ανθρώπινη μοίρα – μια αναμέτρηση που μας πληροφορεί για τις σκληρές υπαρξιακές αλήθειες της ζωής: τη θνητότητά μας, την ελευθερία και την ευθύνη μας για το σχεδιασμό της ίδιας μας της ζωής, την απομόνωση που πηγάζει από το γεγονός ότι βρεθήκαμε ξαφνικά μέσα στην ύπαρξη μόνοι μας, και τις προσπάθειές μας να βρούμε ένα νόημα στη ζωή, παρά την ατυχία να μας έχουν ρίξει μέσα σε ένα σύμπαν χωρίς εγγενές νόημα.[2]

Πάντα κοντά σας

Συμπληρώστε την φόρμα και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!

Από οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν μελετάμε την ανθρώπινη κοινωνία, είμαστε σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να εξετάσουμε το ανθρώπινο ον μέσα στο πλέγμα των διαπροσωπικών του σχέσεων. Από τη μελέτη άλλων πρωτευόντων θηλαστικών, των πρωτόγονων πολιτισμών και των σύγχρονων κοινωνιών προκύπτουν στοιχεία, τα οποία μας πείθουν ότι οι άνθρωποι ζούσαν πάντα σε ομάδες που χαρακτηρίζονταν από έντονες και μόνιμες σχέσεις μεταξύ τους, και ότι η ανάγκη του «ανήκειν» αποτελεί ένα πανίσχυρο, θεμελιώδες και καθολικό κίνητρο. [3]

Δεν είμαστε απλά κοινωνικά ζώα που απολαμβάνουμε να βρισκόμαστε ανάμεσα στους συνανθρώπους μας, αλλά έχουμε και την έμφυτη ροπή να επιζητούμε την προσοχή των άλλων μελών του είδους μας και μάλιστα την ευνοϊκή τους παρατήρηση. Δεν θα μπορούσε να επινοήσει κανείς πιο μοχθηρή τιμωρία, αν κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά δυνατό, από το να αφήσει έναν άνθρωπο ελεύθερο μέσα στην κοινωνία, και αυτός να παραμείνει στο εξής απολύτως απαρατήρητος από όλα της τα μέλη. [4]