Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών. Αναγνώρισε τα μοτίβα, αναζήτησε βοήθεια.

"Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρή απειλή για πολλές γυναίκες. Αναγνώρισε τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης και πώς να φύγεις από μια επικίνδυνη κατάσταση.

Ο σύντροφός σου, ζητά συγγνώμη και λέει ότι αυτή η κακή συμπεριφορά δεν θα συμβεί ξανά – αλλά φοβάσαι ότι θα το κάνει πάλι. Κάποιες φορές αναρωτιέσαι αν φαντάζεσαι την κακοποίηση, όμως ο συναισθηματικός ή σωματικός πόνος που αισθάνεσαι είναι πραγματικός. Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, ίσως να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Η ενδοοικογενειακή βία – που ονομάζεται και βία μεταξύ συντρόφων – συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης και των απειλών για κακοποίηση. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ή σχέσεις ομοφυλοφίλων.

Οι κακοποιητικές σχέσεις περιλαμβάνουν πάντα μία ανισότητα ισχύος και ελέγχου. Ο δράστης της κακοποίησης, χρησιμοποιεί εκφοβιστικά, ενοχλητικά λόγια και συμπεριφορές για τον έλεγχο του / της συντρόφου του.

 

Ίσως δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ενδοοικογενειακή βία στην αρχή. Ενώ ορισμένες σχέσεις είναι σαφώς κακοποιητικές από την πρώτη στιγμή, η κακοποίηση συχνά ξεκινάει ήπια και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία εάν είσαι σε σχέση με κάποιον άνθρωπο που:

Εάν είσαι λεσβία, αμφιφυλόφιλη ή τρανσέξουαλ, μπορεί να βιώνεις ενδοοικογενειακή βία, αν είσαι σε σχέση με κάποιον άνθρωπο που:

ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΝΩ ΣΟΥ

Ίσως να μην είσαι έτοιμη να ζητήσεις βοήθεια επειδή πιστεύεις ότι είσαι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για την κακοποίηση στη σχέση.

Οι λόγοι μπορεί να είναι ότι:

Αυτό μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις ότι οι ενέργειές του / της μπορούν να εξηγηθούν μόνο από κάτι που έχεις κάνει εσύ.

Εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης εστιάζουν στα συμπτώματά σου, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον φόβο σου ότι είσαι υπεύθυνη για την κακοποίηση στη σχέση σου.

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην ταυτοποίηση του τί συμβαίνει, κάνε ένα βήμα πίσω και δες τα μεγαλύτερα μοτίβα στη σχέση σου. Στη συνέχεια, εξέτασε πάλι τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας. Σε μια κακοποιητική σχέση, το πρόσωπο που συνήθως χρησιμοποιεί αυτές τις συμπεριφορές είναι ο θύτης. Το άτομο που γίνεται λήπτης αυτών των συμπεριφορών, είναι αυτό που κακοποιείται.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Μερικές φορές η ενδοοικογενειακή βία ξεκινά – ή αυξάνεται – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σου και την υγεία του μωρού σου. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται και μετά τη γέννηση του μωρού.

 

Ακόμη και αν το παιδί σου δεν έχει κακοποιηθεί άμεσα από τον σύντροφό σου, το να είναι μάρτυρας της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι επιβλαβές. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, είναι πιθανότερο να κακοποιηθούν και να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Ως ενήλικες, είναι πιο πιθανό να γίνουν θύτες ή να πιστεύουν ότι η κακοποίηση είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι των σχέσεων.

 

Ίσως να ανησυχείς ότι αν πεις την αλήθεια θα θέσεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο το παιδί σου ή άλλα μέλη της οικογένειάς σου – και ότι μπορεί να διαλυθεί η οικογένειά σου – αλλά το να αναζητήσεις βοήθεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψεις τα παιδιά σου και τον εαυτό σου.

 

ΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

Εάν βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική κατάσταση, ίσως αναγνωρίζεις αυτό το μοτίβο:

Συνήθως η βία γίνεται πιο συχνή και πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου.

Όσο περισσότερο παραμένεις σε μια κακοποιητική σχέση, τόσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό και συναισθηματικό τίμημα. Μπορεί να νιώθεις ότι γίνεσαι καταθλιπτική ή αγχώδης, ή να αρχίζεις να αμφιβάλλεις για την ικανότητά σου να φροντίζεις τον εαυτό σου. Μπορεί να αισθάνεσαι αβοήθητη ή ότι έχεις παραλύσει.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Κάλεσε σε μια τηλεφωνική γραμμή SOS για να σε καθοδηγήσουν. Αυτές οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και προστατεύουν το απόρρητό σου.

Ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας είναι να αναλάβεις δράση. Κάνε το πρώτο βήμα, μιλώντας σε κάποιον για την κακοποίηση, είτε είναι φίλος, συγγενής, γιατρός ή οποιαδήποτε άλλο άτομο εμπιστοσύνης. Μπορείς επίσης να καλέσεις μια εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS.

 

Στην αρχή, ίσως να είναι δύσκολο να μιλήσεις για την κακοποίηση. Χρειάζεται να καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνη και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν. Θα αισθανθείς επίσης ανακούφιση και θα λάβεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

 

ΔΗΜΙΟΥΓΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Το να φύγεις μακριά από τον δράστη που ασκεί κακοποίηση, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Προσπάθησε να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις:

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΟΥ

Ένας σύντροφος που ασκεί κακοποίηση, μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να παρακολουθήσει το τηλέφωνο και την διαδικτυακή επικοινωνία σου και για να εντοπίσει την τοποθεσία σου. Εάν ανησυχείς για την ασφάλειά σου, ζήτησε βοήθεια. Για να διατηρήσεις το απόρρητό σου:

ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάλεσε το 100.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν:

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ή να παραδεχτείς ότι είσαι σε μία κακοποιητική σχέση - αλλά υπάρχει τρόπος να βγεις από αυτή την κατάσταση. Θυμήσου, κανείς δεν αξίζει να κακοποιείται."

Διαβάστε επίσης